استانداردها و آئین نامه ها

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای 3بلوکی-بهار 1403
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.90 MB]

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی




مجری و همکاران


مژده زرگران
نادر خواجه احمد عطاری




بهار 1403


الزامات و ضوابط طراحی

-1-1 هدف
هدف از این دستورالعمل، تدوین ضوابط و الزامات برای طراحي، اجرا و کنترل کیفیت انواع دیوارهای مصالح بنایي بلوکي تقویت شده با ملات سیماني یا گچي مسلح شده با مش الیاف ميباشد.
-2-1 دامنه کاربرد
طراحي، اجرا و کنترل کیفیت دیوارهای خارجي، دیوارهای داخلي، جانپناهها و دیوارهای بالکن ساخته شده از مصالح بنایي بلوکي در صورت تسلیح با مش الیاف باید براساس ضوابط این دستورالعمل باشد و استفاده از هر نوع طراحي و جزئیات اجرایي دیگر که کاملًا در تطابق با ضوابط این دستورالعمل نباشد برای این سیستم مسلحسازی دیوارهای ذکر شده ممنوع است. همچنین آزمایشات کنترل کیفیت مش الیاف فقط براساس ضوابط این دستورالعمل مورد پذیرش ميباشد و استفاده از مش الیاف فاقد گواهينامه فني مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای مسلحسازی دیوارها ممنوع ميباشد.

-3-1 ملاحظات کلی
لازم است دیوارهای خارجي، جانپناهها و دیوارهای بالکن، در مقابل بارهای وارده ناشي از فشار و مکش باد ناشي از برآیند اثر فشار یا مکش داخلي و خارجي و نیروها و جابجایيهای زلزله و بارهای ناشي از ضربه طراحي شوند. دیوارهای داخلي باید برای نیروها و جابجایيهای زلزله و بارهای ناشي از ضربه طراحي شوند.
در این روش تسلیح دیوار، اجرای مش الیاف در دو سمت دیوارها و به مقدار یکسان اجباری است.
حداقل ضخامت مجاز دیوار برای استفاده از این روش تسلیح 10 سانتيمتر است و استفاده از این روش برای ضخامت کمتر دیوار مجاز نميباشد.
تبصره: دیوارهای خارجي مشرف به ساختمان مجاور در صورتيکه فضای بین آنها بسته شده باشد و دیوار تحت تأثیر اثر باد قرار نگیرد لازم نیست برای بار باد طراحي شوند. در مورد این دیوارها ميتوان از جزئیات اجرایي خاصي که در فصل سوم ارائه شده است استفاده نمود.
در طراحي دیوارها در برابر بارهای وارده سه عامل به شرح زیر باید مورد بررسي و کنترل قرار گیرد:
– دیوار باید قابلیت تحمل بارهای وارده ناشي از بار باد، زلزله و اثرات ضربه را داشته باشد.
– اتصال دیوار به تکیهگاه باید قادر به تحمل نیروهای وارده به دیوار ناشي از بار باد، زلزله و اثرات ضربه باشد و قابلیت انتقال بار به سازه را نیز داشته باشد.
– دیوار باید قادر به تحمل جابهجایي نسبي و تغییرشکلهای تعریف شده در این دستورالعمل باشد.

قیود مورد نیاز برای مهار دیوار براساس نوع، اندازه و وزن قطعات آن تعیین ميشود. در انتخاب و نصب قیود برای طراحي دیوار، نکات زیر باید رعایت شود:
– انتهای مهار لرزهای همواره باید به قطعهای متصل باشد که مقاومت کافي در برابر بار طراحي ناشي از بارهای زلزله، باد و ضربه مطابق ضوابط این فصل را داشته باشد.
– قیود مورد استفاده برای مهار لرزهای باید الزامات فني دیوار را برآورده نماید.

– اتصال قطعات از طریق پیچکردن، جوش یا سایر اتصالات باید صورت گیرد و نباید بر روی مقاومت اصطکاکي ناشي از وزن دیوار حساب نمود.
– یک مسیر بار ممتد همراه با مقاومت و سختي کافي بین دیوار و سازه باید در طرح وجود داشته باشد. اتصالات دیوار باید قابلیت انتقال نیروهای محاسبه شده را داشته باشند.
تبصره: اتصال قطعات نگهدارنده دیوار (مانند نبشي و ناوداني) به سازه، با استفاده از چسب ممنوع و غیر مجاز است و باید حتماً اتصال به صورت جوش، پیچ یا پرچ باشد.
-1-3-1 طول و ارتفاع آزاد دیوار
در روش مسلحسازی با مش الیاف (دامنه کاربرد این دستورالعمل)، مسلحسازی دیوار اصولًا در راستای قائم ميباشد. بنابراین محدودیتي در خصوص طول آزاد دیوار وجود ندارد. ارتفاع ازاد دیوار با طراحي و براساس ظرفیت دیوار تمام پوشش تعیین ميشود. در صورت پاسخگو نبودن دیوار در حالت تمام پوشش ميتوان با ضوابط خاصي دیوار و مش الیاف را به صورت دو طرفه ( در راستای افقي و قایم) طراحي کرد. حداکثر ارتفاع آزاد دیوار در روش مسلحسازی با مش الیاف 6 متر ميباشد و در صورتيکه ارتفاع کف تا سقف طبقه از این مقدار بیشتر شود باید از روشهای دیگر تسلیح مانند وال پست و میلگرد بستر استفاده نمود.

تبصره:1 ترکیب این روش تسلیح با وادار افقي یا قائم تا زمان انجام آزمایشات و مطالعات بیشتر مجاز نميباشد. تبصره2 : در حالت اجرای مش الیاف به صورت نواری (عدم پوشش کامل دیوار با الیاف) مهار دیوار به ستونها ممنوع ميباشد.
تبصره :3 در موارد خاص که به علت ارتفاع زیاد طبقه، اجرای مش الیاف به صورت تمام پوشش است، در صورتيکه در طراحي از عملکرد دو طرفه دیوار استفاده شود، مش الیاف باید حداقل دارای 100 میلي متر همپوشاني باشد.

تبصره:4 در موارد خاصي که به علت ارتفاع زیاد طبقه در طراحي، اجبار به استفاده از مش به صورت تمام پوشش و تسلیح در دو راستای قائم و افقي باشد، مهار دیوار به ستون ها نیز با استفاده از نبشي یا ناوداني نیاز ميباشد.
-2-3-1 حداقل مشخصات الیاف وسطح پوشش
حداقل مقاومت الیاف مورد استفاده برای تسلیح دیوار باید به گونه ای باشد که مقاومت کششي 5 سانتيمتر آن برای پوشش گچي و برای پوشش سیمان پس از تست قلیایي برابر با 1200 نیوتن باشد.
سطح پوشش دیوار توسط الیاف صرفنظر مقادیر بدست آمده توسط محاسبه نباید از مقادیر زیر برای دیوارهای داخلي، خارجي و جان پناه و بالکن کمتر در نظر گرفته شود.
حداقل سطح پوشش دیوار با مش الیاف در دیوارهای خارجي 50 درصد سطح دیوار ميباشد. حداقل سطح پوشش دیوار با مش الیاف در دیوارهای داخلي 30 درصد سطح دیوار ميباشد.
در دیوار جانپناه و بالکنها در صورت استفاده از روش تسلیح دیوار با مش الیاف برای پایدارسازی آنها باید کاربرد الیاف بر روی دیوار به صورت تمام پوشش باشد.
توجه شود که در هیچ حالتي فاصله آزاد بین الیاف نباید از 70 سانتيمتر برای دیوار داخلي و 50 سانتيمتر برای دیوارهای خارجي بیشتر شود.

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *